Heinäkuu 19, 2017

Tubecon – Survival Guide

Jenni Salmi

Viestintäpäällikkö, Tieto

Tubecon on näin koulujen alun aikaan järjestettävä nuorison suurtapahtuma, jossa tubettajat ja heidän faninsa kohtaavat. Tapahtuma sisältää konsertteja, paneelikeskusteluita sekä Meet & Greettejä. Koko tapahtuma huipentuu Tube Awardseihin, joissa palkitaan Suomen tubekentän kirkkaimmat tähdet.

Tubettajia, konsertteja, Meet & Greettejä, joku palkintogaala – pitäisikö tästä ymmärtää jotain? Ei hätää, ei tarvitse!

Me nimittäin kokosimme juuri sinua eli tubenoviisia varten tiiviin Tubecon-selviytymisoppaan, jonka avulla ymmärrät paremmin, mistä tapahtumassa on kyse, miksi se järjestetään ja miten siitä saa kaiken irti.

 

Sanasto haltuun

Ihan ensimmäiseksi on hyvä ymmärtää tapahtuman keskeisimmät termit. Niiden avulla ymmärrät, kuka missäkin vaiheessa lavalle hyppäävä nuori on ja mitä hän tekee.

Aikuisparkki = Turvasatamana, johon voit aina palata tiukan paikan tullen. Se on aitiopaikka seurata ja oppia tubettamisen ilmiöstä keskellä tapahtuman sykettä – turvallisesti aikuisten kesken.

Collabo / Collaborate-video = Yhteisvideo, jossa tubettajat vierailevat toistensa videoilla. Tämä sisältö on erittäin suosittua ja toivottua.

Q&A = Tubettamisen ja vloggaamisen suosittu videomuoto, jossa katsojat saavat lähettää tubettajalle kysymyksiä, joihin tämä vastaa usein omalla videollaan, toisinaan esimerkiksi Snapchatin kautta. Myös Q&A-videot ovat hyvin suosittua ja toivottua sisältöä.

Meet & Greet = Fanitapaaminen, jossa Tubecon-vierailijalla on mahdollisuus tavata tubettaja, saada yhteiskuva ja tubettajan nimikirjoitus.

Tilaaja = Siinä missä aikuiset tilaavat Netflixin tai urheilukanavapaketin, tilaavat nuoret

YouTubessa omien suosikkitubettajien kanavia ilmaiseksi. Tilaaminen (subscribing) tarkoittaa YouTubessa siis tietyn kanavan seuraamista. Tapahtumaa tänä vuonna juontavalla tubettaja Tuure Boeliuksella on esimerkiksi 115 000 tilaajaa kanavallaan ja hänen videoitaan on katsottu yhteensä yli 14 miljoonaa kertaa. Aktiivisimmat tilaajat ovat tubettajien faneja, ja fanien aikaansaama hysteria on hyvin nähtävissä myös Tubeconissa.  

Tubettaja / Tubaaja = YouTubeen videoita tekevä henkilö tai ryhmä. Tubettajilla on YouTubessa oma kanava, jolla he julkaisevat itse tehtyjä videoita. Videoita tehdään niin omasta elämästä, netissä kiertävistä haasteista, harrastuksista, meikkaamisesta kuin videopelaamisestakin – aiheissa vain mielikuvitus on rajana!

Vlogaaja = Vloggaus on yksi tubettamisen alalaji. Vloggaamisessa kerrotaan omasta arjesta ja elämästä yleensä. Kuten sanasta itsestään voi päätellä, se on bloggausta, mutta tekstin sijaan videomuodossa. Kaikki tubettajat eivät siis ole vlogaajia, sillä monien tubettajien sisältö koostuu pääosin ihan muusta kuin päiväkirjamaisista videoista.

 

Tapahtuman tärpit

Aikataulua seuraamalla tiedät, kuka on milloin missäkin, mutta tässä muutama tapahtuma, joita ei ainakaan kannata ohittaa!

The Greatest Panel of All Times
Lauantain paneelissa tubettajat kertovat oman tubetarinansa, jakavat vinkkejä ja vastaavat kiperiin kysymyksiin.

Meet & Greet
Käy tapaamassa tubettajia ja hyödynnä mahdollisuus kysyä suoraan tähdiltä!

Tubecon Awards
Sunnuntain palkintogaala on koko tapahtuman huipentuma, josta saa myös hyvin käsityksen tubekentän menestyjistä, sekä nousevista tähdistä. Luvassa on myös vuoden aikuistubettajan palkitseminen!

 

Muista tärkein varuste: avoin mieli

Tubecon kuvastaa äärimmäisen hyvin koko media-alan läpikäymää suurta murrosta, jossa kuluttaja määrittelee itse parhaaksi katsomansa yhdistelmän sisältöä, tavan kuluttaa sekä kuluttamisen ajankohdan.

Tubettajat ovat ratsastaneet tämän murroksen ensiaallossa ja onnistuneet löytämään kukin oman juttunsa, luomaan kiinnostavaa sisältöä ja sitä kautta rakentanut kanavalleen uskollisen seuraajakunnan. Kun seuraajia kertyy riittävästi, saattaa harrastuksesta muotoutua ammatti, kuten monille suosituimmalle tubettajalle on käynyt.

Nykyään tubettaminen onkin paljon muutakin kuin vain videoiden tuottamista, sillä tubettajat toimivat paitsi omana medianaan myös monipuolisina esiintyjinä ja ihailtuina mielipidevaikuttajina. Vaikka Hartwall-areena täyttyykin Tubeconin aikaan lähinnä varhaisteineistä, kannattaa tapahtumaan lähteä avoimin mielin ikään katsomatta. Tapahtumalla on satavarmasti paljon annettavaa meistä jokaiselle, olit sitten tubekentän noviisi tai jo vanha tekijä.

Antoisaa Tubeconia!

Takaisin blogit-sivulle

Kategoria: Blogit