Heinäkuu 19, 2017

Suomi Oy/Ab – Valmistaudu työn muutokseen

Tietoa Tulevasta

Mitä muutoksia Suomessa tulee saada aikaan, jotta maa olisi valmis koneellistumisen ajamaan työn vallankumoukseen? Lue Ilkka Halavan ja Tomi Teikon tärpit:

1. Korporaatiot ja valtio: ottakaa oppia start-upeista

Suomen valtiovallan tulisi uskoa enemmän start-uppeihin ja poistaa ylimääräinen byrokratia, jotta nuoret, potentiaaliset yritykset saavuttavat räjähtävän kasvun. Top-down johdetut korporaatiot voivat oppia paljon ketteriltä kasvuyrityksiltä.

2. Perustulo on välttämätön

On väistämätöntä, että työ ja toimeentulo tulevat erkanemaan. Suomi tarvitsee järjestelmiä, joilla ihmisen perustoimeentulo turvataan työtilanteesta riippumatta. Se, viekö perustulo työmotivaatiota, on turha keskustelu – ihminen on luonteeltaan toimelias.

3. 40-vuotiaat muutoksen kelkkaan, nuoret pärjäävät kyllä

Tällä hetkellä koulujaan käyvät nuoret ovat joustavaa sorttia ja pysyvät muutosvauhdissa varmasti mukana, mutta yhteiskunnan tulee tosissaan huolehtia siitä, että myös tämän hetken työikäiset sopeutuvat muutokseen.

4. Koko työelämä on oppimista

Jokaisella ihmisellä on kapasiteettia oppia, monilta vain puuttuu usko omaan oppimiskykyyn. On keskeistä ymmärtää, että muuttuvassa maailmassa vain nopeasti oppivat selviävät.

5. Ulkoistakaa koneille kaikki, mikä on ulkoistettavissa

Koneille, keinoälylle ja uudelle tekniikalle tulee ulkoistaa kaikki mahdollinen työ, jotta ihmiselle jää aikaa ajatustuöhön ja varsinaiseen arvontuotantoon. Näin ihmisen luonnollinen tuottavuus saadaan mahdollisimman korkeaksi.

6. Tasapäistämisen aika on ohi

Suomi ei tule selviytymään globaalissa kilpailussa, jos vanhoja universalismin periaatteita ei hajoteta. Tämä pätee niin korporaatioiden johtamiseen kuin yritysten tuotteisiinkin – erilaisuutta ja kustomoituja ratkaisuja tarvitaan.

7. Paras tapa suojella työpaikkoja on olla suojelematta niitä

Kaikki ne työt, joita ihmisen ei kannata tehdä, koneellistuvat ja katoavat viidessä vuodessa. Samalla kun vanhoja töitä katoaa, tulee tilalle suuri määrä uusia mahdollisuuksia. Tätä muutosta vastaan on turha pyristellä.

8. Tulevaisuuteen ei ajelehdita, se rakennetaan

Seuraavat 100 vuotta voi olla Suomen kultakautta, jos me vain yhdessä päätämme niin ja alamme toimia sen mukaan.

 

Kuuntele koko podcast täällä!

Tomi Teikko Tiedon Älykkäät kiinteistöt -tuotteen johtaja

Ilkka Halava Tulevaisuuden tutkija, puhuja & valmentaja

Takaisin blogit-sivulle

Kategoria: Blogit