Huhtikuu 21, 2017

Robottien kanssa maailmaa parantamaan

Cristina Andersson

Tietokirjailija, yrittäjä ja AiRo (tekoäly & robotiikka) teknologioiden asiantuntija.

Robotit herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Niillä tulee oletettavasti olemaan suuri rooli tulevaisuuden työelämässä, mutta jos mietitään hetki vaikka alla olevia robotteja työhönkin liittyvinä inhimillisen avuntarjoajina, niin ei kai niistä kovin huolissaan kannata olla.

Lempeästi uneen robotti kainalossa

 

Hollantilainen Somnox-nukkurobotti auttaa nukahtamaan. Somnoxin kehitti nuori poika, joka oli nähnyt äitinsä kärsivän nukahtamisvaikeuksista. Somnox-robotti on tyyny, joka heijastelee lempeää valoa ja äännähtelee rauhoittavasti. Robotti painetaan rintaa vasten nukkumaan mentäessä. Somnox tunnistaa sykkeen ja hengityksen ja alkaa vaikuttaa siten, että ihminen rauhoittuu, rentoutuu ja nukahtaa. Älykäs robotti kerää tietoa ja oppii jatkuvasti parantamaan kykyään auttaa ihmistä nukahtamaan paremmin – ilman lääkkeitä.

Nukahtaminen tuntuu olevan vaikeaa yhä useammalle. Huonosta unesta kärsii paitsi ihminen itse, myös työpaikka, yhteiskunta ja koko maailma. Vähäunisuus vaikuttaa toimintakykyyn: ihmisen on nukuttava tarpeeksi ja hyvin, jotta hän jaksaa oppia uutta, toimia tehokkaasti ja välittää toisista ihmisistä suurella sydämellä. Asioita, joiden merkitys oletettavasti tulevaisuuden työelämässä vain kasvaa, kun työmuodot ja -tavat monopuolistuvat ja sosiaalinen kanssakäyminen tulee tärkeämmäksi. Somnox on esimerkki robotista, joka voi parantaa merkittävästi ihmisen elämää.

Lempikirjani on ”Abundance – The Future Is Better Than You Think”. Se toimii oppaanani ja innostajanani omassa missiossani rakentaa maailmaa paremmaksi. Minulla ei ole teknologiataustaa, mutta silti uskon, että juuri teknologian avulla teemme maailmasta paremman paikan. Abundance-kirjassa Peter Diamandis totetaakin: ”kun asioita katsotaan teknologian näkökulmasta, harvasta resurssista on todellista pulaa, ne ovat vain saavuttamattomissa”. Ehkä Somnoxin avulla lempeä nukahtaminen on yhä useamman saavutettavissa?

Tulevaisuudessa robotit tunnistavat roskaajat?

 

Rotterdamissa tutustuin myös robottiin, joka seilaa meriä keräten roskia. Melkein nostin käteni pystyyn ihastuksesta. Kuinka monta kuvaa olemme nähneet muovia nielleistä linnuista tai valtamerissä kelluvista roskalautoista? Itselleni Itämeri on äärettömän rakas. Auttaisiko roskarobotti pelastamaan Itämeren? Nyt Ranmarine-robotti puhdistaa Rotterdamin satamaa, mutta tulevaisuudessa se ja sen kaltaiset suuntaavat kohti aavoja meriä. Puhdistustyön ohessa roskarobotit keräävät myös tietoa. Ehkä tulevaisuudessa roskanheittäjät voidaan tunnistaa ja asettaa vastuuseen?

Roboteilta kotiapua ja seuraa

 

”Onhan se hienoa, että robotti pitää huolen lääkkeistä, syömisestä ja vähän siivoaakin”, totesi vanhus, joka sai kokeilla Hobbit-robottia. Hobbit on kotiapulaisrobotti, joka palvelee heitä, joiden toimintakyky on syystä tai toisesta heikentynyt. Kotiapulaisrobotti on tarkoitettu erityisesti vanhuksille, mutta varmasti moni kiireinenkin ilahtuu kotiavusta. Hobbitia kokeillut vanhus kertoi lisää kokemuksistaan: ”nuo asiat olivat todella hyviä, mutta parasta on se, että se pitää seuraa”. Palvelurobotit ovat sosiaalisia; ne viihdyttävät, auttavat pitämään yhteyttä ystäviin ja läheisiin sekä huolehtivat, että yhteydenpito terveydenhoitoon ja kotiapuun hoituu säntillisesti.

Hobbit oli yksi ensimmäisistä kovin kömpelöistä versioista. Care-O-Bot-4- ja Rose-robotit ovat jo aivan uudella tasolla. Kotiapulaisrobotit tulevat olemaan valtava menestys. Yksin asuvien vanhusten määrä lisääntyy ja moni haluaa pärjätä kotona itsenäisesti arvokasta elämää eläen mahdollisimman pitkään. Robotti tarjoaa siihen ison avun. Robotti ei korvaa läheisiä eikä ihmishoivaa, mutta se auttaa tekemään arjesta sujuvampaa. Kotiapulaisrobottikin kerää hurjan määrän tietoa, jota voidaan hyödyntää rakennettaessa yhä parempia palveluja ja yhä parempaa terveyttä.

Tulevaisuuden työstä turvallisempaa – kiitos robottien

 
Robottien avulla pääsemme parantamaan maailmaa sinne, minne ihminen ei ole päässyt. Robotti on jo tehnyt tutkimusta kuussa. Voimme lähettää robotin meren pohjaan, maanjäristyksen tuhojen keskelle, tulipalon vaarallisimpaan paikkaan, aavikolle, tundralle, jäätikölle. Robotti voi etsiä eksyneitä metsistä, tunnistaa vaarallisia henkilöitä ihmisjoukoista ja löytää kadonneen nallen huvipuistosta.

Parannamme maailmaa hyvää hyvyyttämme ja kun teemme maailman parannuksesta maailman parasta liiketoimintaa, voimme kehittää yhä uusia tapoja auttaa ihmisiä elämään parempaa elämää ja saavuttamaan yhteisiä unelmia paremmasta maailmasta.
 

 

 

Takaisin blogit-sivulle

Kategoria: Blogit , Uncategorized