Maaliskuu 28, 2017

Ei palomiestä, mutta datamies

Ari Järvelä

Maajohtaja, Tieto Suomi Johtaja, datakeskeiset palvelut

Toiveammattini lapsena oli palomies. Sellaista minusta ei tullut, eikä ollut edes lähellä, mutta todettakoon, että ehkä valintani meni kuitenkin paremmin nappiin.

 

Nyt en voisi olla mielenkiintoisemmassa roolissa, teknologian eturintamassa, mukana luomassa täysin uusia käytäntöjä, kuinka tekoäly, data ja robotiikka muovaavat tulevaisuuden työelämää.

 

Tulevaisuuden kuumia ammatteja ovat kenties teköälyvalmentaja, datamuotoilija ja 3D-räätäli. Sen lisäksi, että ammatit muuttuvat, myös työnteon tavat tulevat olemaan toisenlaisia. Moni työntekijä toimii jo freelancer-verkostoissa ja hyödyntää ekosysteemiä avoimessa yhteistyössä. Tuskin menee montaa vuotta, kun voimme käydä virtuaalisessa todellisuudessa kaupassa ja lähetyksen tiputtaa pihallemme Amazonin lennokki. Kokeiluja on jo tehty, ja on vain ajan kysymys, milloin tämä on valtavirtaa.

 

Työt muuttuvat vastaamaan nykyaikaa ja palvelut personoituvat saatavilla olevan datan mukaisesti. Ihmisiä tullaan tarvitsemaan jatkossakin – muun muassa kulttuuri, visiointi ja johtajuus eivät ole koneella ohjattavissa. Ihminen haluaa jatkossakin lähelle ihmistä, robotti ei korvaa inhimillistä kontaktia. Esimerkiksi hoitotyössä robotisaatio tarkoittaa ensi sijassa sitä, että hoitajat saavat keskittyä ennen kaikkea ihmisiin, kun rutiinit hoituvat automatisoidusti.

 

Haluamme nostaa tietoisuutta ja keskustelua tulevaisuuden työelämästä ja sen mahdollisuuksista satavuotiaan Suomen kunniaksi. Eteenpäin mentäessä muutosvauhti vain kiihtyy ja uusi teknologia tarjoaa tuleville sukupolville sellaisia mahdollisuuksia, joita emme osaa tänään edes kuvitella.

 

Meillä Tiedolla on lähes 50 vuoden näkymä menneeseen, mutta haluamme katsoa ennen muuta tulevaan ja siihen, kuinka menestystarina nimeltä Suomi nousee uuteen kukoistukseensa innovaatioiden kärkimaana. Se vaatii meiltä rohkeaa asennetta, yhteistyötä ja tiedonnälkää elämänpituiseen oppimiseen.

 

Nuorilla on käsissään tulevaisuuden avaimet. Siksi haluamme kuunnella ennen kaikkea heitä – heidän näkemyksiään tulevaisuuden työstä. Seuraa Tietoa Tulevasta -ohjelmaa kanavissamme, ja kuule muun muassa suosittujen tubettajien näkemyksiä tulevaisuuden työstä.

 

Ari Järvelä

Takaisin blogit-sivulle

Kategoria: Blogit