Heinäkuu 19, 2017

5 vinkkiä, joilla Suomi nostetaan innovaatiomaiden kärkeen

Tietoa Tulevasta

Miten Helsingistä tehdään Piilaakson kaltainen startup-keskittymä? Tässä Timo Ahopellon ja Taneli Tikan vinkit:

 1. Yrittämiseen kannustava toimintaympäristö   

Julkisen vallan tulee tukea toimijoita ja tunnistaa kasvupaikkoja sen sijaan, että se päättäisi, millaisia ekosysteemejä yhteiskuntaan halutaan luoda.

Suomessa on hyvä startup-pöhinä ja päteviä tekijöitä, joilla on into ja taito luoda koko yhteiskunnalle arvoa tuottavia tuotteita ja palveluita. Toimintaympäristö on kuitenkin jäykkä ja yrittäjiin kohdistuu usein kohtuuton määrä säätelyä ja verotusta. Tarvitaan lisää luottamusta ja vapautta.

2. Huippuosaajien houkutteleminen

Suomen startup-piireissä on hyvä henki ja tekijät puhaltavat vahvasti yhteen hiileen. Tämä luo hyvän pohjan houkuttelevalle työympäristölle.

Yhteiskuntamme tulisi kuitenkin olla avoimempi ja vastaanottavaisempi muista maista tuleville työntekijöille. Oleskelulupajärjestelmän tulisi olla mahdollisimman sujuva ja ulkomaisille huippuosaajille voitaisiin myös tarjota verohelpotuksia.

Tärkeintä on saada kriittinen massa osaavia ihmisiä yhteen paikkaan – kun olosuhteet ovat kunnossa, ihmiset luovat parempia tuloksia.

3. Helsinki Euroopan keskipisteeksi

Startup-kilpailu käydään kaupunkien välillä. Tällä hetkellä Euroopan johtavia keskuksia ovat Lontoo, Pariisi, Berliini, Amsterdam ja Tukholma. Helsingistä tulisi kehittää houkuttelevampi paikka niin huippuosaajille kuin opiskelijoillekin. Kehittämishanke olisi pitkäjänteinen, useamman vaalikauden kattava suunnitelmien ja toteutusten kokonaisuus.

4. Koulujen kehittäminen

Ei riitä, että koulutus ja tiede tuottavat keskinkertaista, kaiken kattavaa perusosaamista, vaan on pystyttävä takaamaan myös korkeatasoinen, spesifi osaaminen. Yliopistojen tulisi kehittää asemaansa kansainvälisessä kilpailussa ja lisätä englanninkielisyyttä kansainvälisyyden edistämiseksi.

Myös yhteiskunnan tulisi tukea koulutusta ja tiedettä, eikä leikata siitä.

5. Agentit välittäjinä

Kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen apuvälineeksi tarvitaan agentteja, joiden tehtävänä on yhdistää innovaatiot, yritykset ja rahoittajat. Maahanmuuttajissa on myös paljon osaavia tekijöitä, joita agentit voisivat ohjata yritystoimintaan.

 

Kuuntele koko podcast täällä!

Taneli Tikka, Innovaatiojohtaja, Tieto, sarjayrittäjä ja hallitusammattilainen

Timo Ahopelto, pääomasijoitusyhtiö Lifeline Ventures osakas ja perustaja, sarjayrittäjä ja hallitusammattilainen

Takaisin blogit-sivulle

Kategoria: Blogit